За да настроите вашия Рутер(Router) е необходимо да го свържете към вашия компютър с кабела, които е в кутията на рутера, т.е с ЛАН кабел в някои от ЛАН портовете. След това да включите кабела на Интернета в WAN порта на Рутера. Накрая включете Рутъра.

За по-подробно и детайлно описание на начина на настройване,избор и покритие на рутери натиснете тук.  Или можете да изтеглите съдържанието от тук


 1. След като рутера е включен и работи, изчакайте няколко минути докато зареди софтуера си. След това отворете Internet Explore или всеки друг браузър и напишете адреса на рутера. Можете да го намерите на гърба на рутера и в упътването. По подразбиране адреса е "192.168.1.1". Напишете в адресната лента на браузера адреса 192.168.1.1 Aдреса може бъде друг в зависимост от производителя, вижте гърба на рутера, може да бъде и във вида на уеб адрес като "http://www.routerlogin.net". След като напишете адреса натиснете "Enter" и ще ви излезе запитване за потребител "User name" и парола "Password". Тях можете да намерите на гърба на рутера. За различните производители потребителя "User name" и паролата "Password" са различни. След като ги напишете в съответните полета натиснете бутона "ОК".

 2. След като сте влезли в рутера ще трябва да настоите настройките за интернета, ако ще го ползвате за разпръскване на Интернет. Разположението и местоположението на настройките може да бъде различни в зависимост от производителя. В моя случай при влизане в рутера направо ми отива при настройките за интернета(по принцип е така за всички рутери). За да можете на напишете настройките на Интернет доставчика си, трябва да смените настройката на "Use Static IP Address" , така полета за "IP Address", "IP Subnet" и "Gateway IP Address" ще станат активни и ще можете да напишете съответните настройки. След това ако трябва въведете DNS сърварите "Primary DNS" и "Secondary DNS" , за целта първо трябва да натиснете отметката(кръгчето) пред "Use These DNS Servers". Последната настройка, която може и да не е нужна е да окажете МАС адрес на рутера (този МАС адрес,ако се изисква трябва да го кажете на Интернет доставчика си , хубаво е това да е МАС адреса на компютъра, за тази цел изберете "Use Computer MAC Address".  След като въведете настройките натиснете бутона "Apply" и вече трябва да имате Интернет (възможно е да трябва да рестартирате компютъра).

 

PPPoe  

Ако Интернет доставчика ви използва портокола PPPoe ще трябва да направите следните настройки. За тази цел в предишния прозорец трябва да промените настройката на вашата интернет връзка използва ли потребител и парола "Does Your Internet Connection Require a Login?" от отметката(кръгчето) "No" на "Yes". Така прозореца ще се промени на този (Може на вашия да бъде по друг начин, търсете PPP или PPPoe). Когато сте в PPPoe настройки трябва да можете да въведете потребител "User name"/"Login" и парола "Password". Ако имате опция "Connection Mode" изберете "Always On" , т.е. да държи Интернет връзката постоянна.Ако Интернет доставчика вие предоставил освен потребителско име и парола  и IP адрес ,ще  трябва да смените настройката в Internet IP Address на отметката (кръгчето) пред  "Use Static IP Address" , така полета за "IP Address" ще станат активни и ще можете да напишете съответните настройки. След това ако трябва въведете DNS сърварите "Primary DNS" и "Secondary DNS" , за целта първо трябва да натиснете отметката(кръгчето) пред "Use These DNS Servers". Последната настройка, която може и да не е нужна е да окажете МАС адрес на рутера (този МАС адрес,ако се изисква трябва да го кажете на Интернет доставчика си , хубаво е това да е МАС адреса на компютъра, за тази цел изберете "Use Computer MAC Address".  След като въведете настройките натиснете бутона "Apply" и вече трябва да имате Интернет (възможно е да трябва да рестартирате компютъра).

Make a Free Website with Yola.